OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA RH I MIRNE REINTEGRACIJE PODUNAVLJA

OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA RH I MIRNE REINTEGRACIJE PODUNAVLJA

 Danas obilježavamo 31. godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 25. obljetnicu završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Ove godine taj datum Hrvatska dočekuje potpuno integrirana u Europsku uniju, kao članica Schengenskog prostora i europodručja.

Datumi 15. siječnja 1992. i 15. siječnja 1998. ključni su i sudbonosni u suvremenoj hrvatskoj povijesti i za hrvatsku državnost, odnosno samostalnost i puni suverenitet.

Dan međunarodnog priznanja Hrvatske spomen je na trenutak kada je svijet priznao neovisnost hrvatske države, a mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja pod puni suverenitet i ustavno-pravni poredak vraćen je posljednji dio dotad okupiranog hrvatskog teritorija, bez ispaljenog metka ni izgubljenog ljudskog života.

Stoga ova dva povijesna događaja obilježavamo zajedno na današnji dan uz ponos na sva zajednička postignuća u protekla tri desetljeća i s trajnom zahvalnošću hrvatskim braniteljima i svima koji su u Domovinskom ratu podnijeli žrtvu za slobodu Hrvatske.

hdz

hdz

hdz

hdz